Hitta motivationen inom dig och lär dig vägen till framgång

Låt oss alla göra oss själva till optimister från och med idag! Hela det här inlägget är tänkt som ett peppinlägg och en tankeställare. Jag vill inte väcka diskussioner, utan bara tankar. Kanske kan det hjälpa dig, kanske inte. Det hjälper i alla fall mig.

Vi känner nog alla igen som kämpar, eller någon gång har kämpat för något att allt inte alltid går som en dans. Att det ibland kommer tider med motgångar, vissa motgångar större än andra. Ja, helt enkelt tider där du ifrågasätter allt och bara ser allt som misslyckanden.

För att ställa en provocerande fråga – Vad tror du förresten att du minns och ältar längst? Dina framgångar eller dina motgångar?

 

I träning- och framförallt viktminskningsvärlden känner vi säkert alla igen att det känns tufft när:

 – Du inte ser resultat
 – Vågen inte visar den siffra du önskar.
 – Du inte får den pepp du önskar från nära och kära.
 – Du inte längre känner dig inspirerad.
 – Du kanske rentutav inte har gått ned, utan gått upp i vikt.
 – Det känns som att alla andra har det så lätt och du kämpar utan att det händer något.
 – Hormonerna spökar och du känner dig tjock och ful och vill äta upp hela världen.
 – Kläderna plötsligt sitter tightare och det kommer som en käftsmäll. 

Ja, ovanstående är några exempel som jag själv i alla fall ofta tampas med. Jag tror att en viktminskningsresa inte bara handlar om det fysiska, utan lika mycket, om inte mer kring det psyksiska. Jag tror att optimism är en framgångsfaktor och ämnet “Positiv psykologi” är en nyckel med i spelet. Det finns teorier som menar att det som gör folk lyckliga är just att ha en positiv attityd – ja, vi kan alltså lära och lura hjärnan till att bli lyckligare

Nu ska vi prata lite om Psykologi mina vänner. Vi börjar med  Emotionell intelligens som handlar om så fina ord som; självkännedom, självmotivation, självkontroll och empati. Men vad betyder alla dessa ord? Ja, väldigt förenklat är det detta: 

Självkännedom handlar om att lyssna till dig själv och se/lära dig hur du själv upplever och känner vissa situationer.

Exempel: Jag känner mig oftast misslyckad när…. Jag tror alltid att jag är sämst på allting. När jag provar nya saker vill jag alltid vara bäst på en gång. Jag jämför mig alltid med andra… 


Självmotivation, är kort och gott att på egen hand kunna motivera sig själv till att agera och prestera.

Exempel: Jag var så duktig som gick ut och gick fastän jag inte orkade. När jag når mitt mål ska jag köpa det här till mig själv. WOHO! Nytt personbästa! Jag är så himla bra!! Kom-igen-nudå kääämpa. Två till… Mer kan du..  😉 

Självkontroll, handlar om att förstå och kontrollera sina känslor, förmågan att analysera sina känslor och förstå varför man i ett visst läge känner på ett visst sätt (det här är den delen jag tycker är mest spännande) och ge förklaringar till varför känslorna uppstod och var de har sitt ursprung/sin källa.

Exempel – Ge svar på tal på dina känslor: 
– SÖTSUGEN. Varför är jag sötsugen just nu? Jag blir ofta sötsugen när jag har druckit för lite vatten, eller ätit för dåligt.
– ORKAR INTE! Varför orkar jag inte träna just idag? Jag är nog bara seg, jag kommer få så mycket mer energi när jag väl är klar. En pwo eller en kaffe gör nog susen.
– JAG ÄR SÄMST! Varför känner jag mig misslyckad idag? Jag har nog inte peppat mig själv lika mycket idag. Jag känner mig mer nedstämd när det är dåligt väder ute/när jag har mens. Bäst jag börjar peppa mig lite mer.
– JAG VILL MOFFA I MIG ALLLT. Varför kan jag inte sluta äta när jag väl har satt igång? Jag ser det som ett misslyckande att jag är sugen på något och ett större misslyckande om jag ger vika. Idag väljer jag istället att att äta chokladbiten, men först ska jag äta en riktigt god och nyttig middag, för då kommer jag vara nöjd efter en bit. 

Empati, att sätta sig in i andra människors känslor och förstå hur de känner, trots att du själv kanske inte känner likadant. 

 

Vänner! Vi måste också bli bättre på just självaktning – Vi måste tycka att vi själva är värda att nå våra mål, att uppfylla våra drömmar och vi måste säga nej till Jantelagen och istället börja ge oss själva mer beröm och en klapp på axeln när vi själva har gjort något bra (stort eller litet).

Vad som återkommer många gånger i diverse teorier i psykologins värld är att vi människor i naturen har lättare att ta till oss vad andra människor säger, tycker och tänker, än vad vi själva tycker och tänker. Vi anpassar oss efter andras åsikter och om vi någon gång har fått en stämpel att vi ÄR någonting, så sitter det oftast djupare inrotat än vad vi tror. ”Du ÄR tjock” eller ”du ÄR ett blygt barn” eller ”du ÄR ett bråkigt barn”, eller ännu värre om du har blivit mobbad och fått höra ord som att ”du ÄR misslyckad” och aldrig kommer att lyckas, så kommer du mest sannolikt börja agera, anpassa dig och tro på dessa ord. Något man ÄR kan man inte ändra på (tror vi). Det ligger i naturen att definiera sig. Exemplet ”Du är tjockl” – NEJ! Du ÄR inte tjock – när vi använder ord som ÄR så låter vi det definiera oss själva. Visst, du kanske bär på några extra kilon, men du ÄR inte tjock. Om du går ner dina extrakilon och fortfarande anser att du ”ÄR tjock”, så kommer du att fortsätta anpassa dig efter just det. För just det är din trygghet – din definition om dig själv. Läskigt, eller hur och det värsta är att det finns forskning som visar att det är sant att vi fungerar på det viset.

Har du någon gång hört eller sätt frågan ”Är du optimist eller pessimist?”. Kan vi bara sudda ut den där frågan helt. Det är inget vi ÄR. Alla KAN utveckla ett optimistiskt tänkande – det är inget som definierar oss. Däremot har vi lättare att falla tillbaka till ett visst tankesätt/tankemönster om vi relaterar oss själva till det ena eller det andra. Människor som tänker optimistiskt har i allmänhet lättare att lyckas. Människor som tänker pesimistiskt har närmare till att ge upp i förtid. (Observera att jag skrev ”tänker”).

Tänker du optimistiskt eller pesimistiskt?

 Optimistiskt tänkande vid framgång: ”Fan vad jag är bra” ”Jag kan verkligen det här” ”Jag är helt enkelt bäst” (Fokus är EGOT).
Optimistiskt vid misslyckande: ”De gav mig inte rätt förutsättningar”, ”De är bara kräsna”, ”De har mer erfarenhet” (Fokus är inte längre egot utan man skyller på annat).

Pesimistiskt tänkande vid framgång: ”Det var ren tur”, ”Alla gjorde bra ifrån sig”, ”Det var inte så svårt” (inget fokus på egot.)

Pesimistiskt tänkande vid misslyckande: ”Jag gav upp”, ”Jag är inte tillräckligt bra”, ”Jag kan inte” (allt fokus på egot)

Okej, visst är det intressant? Låt nu inte det här definiera dig – det handlar bara om vilket tankemönster som ligger dig närmast av naturen, ofta präglat av din uppväxt. Tänk inte att du hör hemma i ett visst fack, eller att du ÄR något av de två alternativen. Ändra ditt sätt att tänka. För vad som är bra här är just att vi själva kan påverka vårat sätt att tänka – vi alla KAN tänka optimistiskt. Visst är det häftigt!??

Optimism är en strategi och den strategin ska vi börja anamma. Känner vi oro kan ett positivt tänkande få oss att slippa det. Istället för att vi förbereder oss på misslyckande, ska vi alla från och med nu förbereda oss på framgång! Om vi misslyckas ska vi inte ta det personligt. Misslyckandet är inget som definierar dig som person – den säger ingenting om dig eller om du kommer att nå ditt mål. 

 

Men vad måste man göra för att lyckas? Ja, det har jag funderat på så ofta. Efter varje ”misslyckande” och avsteg. Svaret som jag alltid har kommit tillbaka till, oavsett om det gäller träning och kost, eller att bli bra på något, det är att du måste hitta motivationen inom dig själv. Bli din egen bästa vän och personliga tränare! Hitta ett sätt att motivera och peppa dig själv och ge dig själv en klapp på axeln för varje framsteg du gör.

Den hårda sanningen är som bekant att ingen kommer att göra jobbet åt dig, ingen kommer att till fullo se hur hårt du sliter fysiskt och/eller psykiskt. Om du inte själv finner självmotivation och peppar dig själv, så är risken stor att du misslyckas. 

Ingen annan märker av dina hjärnspöken – ingen annan än du! Lär känna dig själv. När dina hjärnspöken kommer. Ge dig själv samma peppande ord som du skulle ha gett din bästa vän om han/hon/hen berättade om sina tankar för dig. För inte skulle du väl låta din bästa vän gräva ner sig och misslyckas??

Det är viktigt att du tränar och äter rätt för att du själv vill det. Det är viktigt att målen är dina och inte någon annans. Du kan nå precis till vilka höjder du vill – eller inte vill.
Du har det som krävs för att lyckas med det du vill lyckas med! Glöm inte det!

 Kommer det vara lätt att motivera dig själv? Nä kanske inte. Kommer det vara värt det? Ja, för att du gör det för din egen skull och jobbar mot dina egna mål!
 
 

Om du misslyckas. Ta lärdom av de felsteg du gjort. Ta en funderare kring vad det var som fick dig att fokusera på något annat än just ditt mål.

Blev du sötsugen och åt något du inte borde? Kan du göra något åt det? Du kan förmodligen inte tvinga folk i din omgivning att äta nyttigt, men du kan se till att du själv gör det. Innan det vankas fika – drick massor med vatten, ät innan så att du är mätt och ge dig själv beröm för varje gång du klarat av att motstå något du var lockad att äta. Bestäm innan du ”utsätts” om du ska smaka eller avstå – gör inte valet när du har allting framför dig. Peppa dig själv. (Shit vad duktig jag är, vilken jäkla disciplin jag har byggt upp.) 

Känner du att du inte orkar gå och träna. Hitta sätt att göra dig motiverad. Träna med en vän. Se på någon serie samtidigt som du cyklar intervaller. Ta en Pwo en halvtimme innan du ska iväg. Sätt på dig träningskläderna innan du hinner tänka efter om du orkar eller inte. Ge dig själv beröm för det du har gjort! Motivera dig själv! Då kommer du att nå framgång du med! 

 
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s